10 Mayıs 2011 Salı

Noviembre

 ''Sanat,içinde geleceği barındıran bir silahtır''
 
''Amacım,kendim ve insanlar için bir şeyler yapmak.Tiyatro!Çünkü insancıl bir iletişim ve birbirimizi anlayacağımız eşsiz bir yol.Bu boktan dünyayı değiştirmeyi ne kadar istediğimi bilemezsin...Ve bence hala vakit var...!'' (Noviembre)


23.Uluslararası İstanbul Film Festivalinde gösterilen 2003 yapımı Achero Manas yapımı İspanyol bir film Noviembre.Klasik film kategorilerine aykırı olarak,yarı belgesel yarı film görüntüsü ile biraz farklı bir yapım.

Dünyada varolan kabuklaşmış sistemin sanata olan etkilerini görüp bağımsız tiyatroyu sokaklara taşıyan bir grup idealist gencin verdiği amansız mücadeleyi konu alıyor filmimiz.Alfredo liderliğindeki gençler,bir nevi ''fight club'' felsefesini tiyatro gibi benzersiz bir iletişim aracıyla yansıtıyorlar çevrelerine.Bunun için karşılarındaki en büyük engel ise ''düzen''.Neredeyse her sahnesi,her diyaloğu ''sivil itaatsizliği'' içeren filmde ,grubun sokak oyunlarını farklı açıdan izleme şansı bulmamızın yanı sıra, ''belgesel tiyatro''nun doğuşuna da ''cinayet'' adlı muhteşem oyunla tanıklık etmiş oluyoruz.Perdenin kapanışında ise,en iyi bitiş sahnelerinden birini izlemeniz ve ardından içinize birşeylerin oturması olası görünüyor.Alfredo ve arkadaşlarının ''gerçek sanat''ı arayış çabaları sizde mutlaka birşeyler bırakacaktır..

Para mı istediğimizi sanıyorsunuz yoksa?
Hırsız mıyız?
Dilenci miyiz yoksa?
Bizi çete sandınız değil mi?
Yanlış!
Fena yanıldınız.
Para falan istemiyoruz!
Paradan tiksiniriz.

Bugün daha insani bir amaç için buradayız.
Paradan çok daha asil,
Çok daha anlamlı,
Ve çok daha bilge bir amaç için.
Evet doğru!
Hepinize bir hediye getirdik!
Hepinizin sefaletine nokta koyacağız!
Istırabınız son bulacak!
Artık acı çekmeyeceksin bebek!
Canlan!

Her sabah zombiler gibi kalkamazsınız ya!
Şu halinize bakın!
Hep aynı sabah,
Hep aynı ofis…
Bir hediyeye ihtiyacınız var sizin!
Her şeyden farklı,
İçinizi neşeyle dolduracak bir şeye!

Yaşamı!
Gençliği!
Mutluluğu!
Şansınızın döneceğini!
Ve özgürlüğü hissettiren bir şeye!
İşte bu yüzden geldik!

Her sabah sizlere lekesiz,
Birbirine hiç benzemeyen
Hediyeler vermek için geldik!
Yürüyün pankçılar!


''Dünyayı değiştirmeye çalışıyoruk,şimdi ise dünyanın bizi değiştirmemesine direniyoruz.''

2 yorum:

  1. İzlemiştim, etkileyiciydi. Sokakta performans gerçekten yürek isteyen birşeymiş, anlık reaksiyon. Tiyatroya bile az da olsa şartlanarak gidiyorsun, yok yorum okumakdı, yok oyuncu listesine ya da konuya bakmakdı vs. Bir de ideallerinin peşinden giden insanların yaşanmış hikayelerini izlemek de ayrı bir keyif.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle sokak performansı yürek isteyen birşey,özgüvendi,iletişimdi falan aşmışlar artık.İnsanın bakış açısını değiştirebilcek veya yapmak istedikleri konusunda cesaret verebilcek bir film olduğu için çok sevmiştim.İdeallerinin peşinden giden insanları izlemek ayrı keyif,ah birde kaybeden tarafta olmasalar.Belki bize göre kaybeden kendinlerine göre kazanan kimbilir..

    YanıtlaSil