12 Ağustos 2011 Cuma

Bi açıklama bekliyorum

Saçma olabilir ama bi konudaki görüşleri merak ediyorum. Kişiye göre değişebilir kaç kişiye göre nasıl değişir onu da merak ediyorum zaten. Uzatmayayım soruya geleyim ;

Şiir herkesin apaçık anlayacağı bişey mi olmalı ?
Anlamadığın şiir kötü müdür, keyif almaz mısın ?
His yaratır mı, yarattığı his okuyucuyu keser mi ?

Zaman ayırıp bu sorulara cevap verirsiniz umarım..

6 yorum:

  1. 1. siir herkesin apacık anlayabilicegi bişey olmamalı, olamazda. Cunku biz insanlar okuduklarımızı, gorduklerimizi, dinlediklerimizi: yasadıklarımız tecrube ettiklerimiz dahilinde algılarız. Yani sairin sevgilisine duydugu sevgiyi anlattıgı bi siir, baska birisine uzun zamandır gorusmedigi babasına olan sevgisini hatırlatabilir. Her insanın şiirden farklı anlamlar cıkarması siirin ustu kapalı bir anlatımı olmasından ayrıca bana gore..

    2. Anlamadıgı şiiri kotu diye yaftalamak okuyan insanın hıyarlıgına baglı olan birşeydir. Bence şiir begenilmek takdir edilmek icin degil(mutlaka her insan begenilmek isterde birincil amac bu olmamalı ) iç boşaltmak, hissettiklerini yada dusunduklerini duygu yogunluguyla kagıda dokmektir. şiiri yazan kişi her insanın ondan keyif almasına calısırsa şiir bisuru farklı yone gider ve genede herkesi mutlu edemez. İnsanlar kendi hayatlarıyla paralel, kendi duygularına yakın buldukları şeylerden daha cok hoslanır bence ve bir şiirde bir suru insanın duygularına deginilemez sanırım.

    3. sorunu anlamadım pek :)
    umarım işine yarar canım :)

    YanıtlaSil
  2. 1.- Şiir herkesin apaçık anlayacağı bi şey olmamalı.

    2.- Anlamadığın şiir kötü değildir, hatta daha güzeldir. Anlamak için uğraştırır, böylece daha iyi hissettirir.

    3.- His yaratır, evet. Zaten şiir yazmak his işidir. Şiir okumak da öyle. Anlamadığım şiirleri okumak daha fazla hislendirir hatta beni mesela. Gizemli gelir.

    Böyle. :)

    YanıtlaSil
  3. 1.herkesten kastın kim bilmiyorum ama benim anlamam gerek elbette.rastgele türkçe kelimelerin biraraya geldiği bir metnin çince şiirden çok da farkı yok :))
    2.1. sorunun cevabı. anlayanmadığın şiir/metin herhangi bir şey ifade etmez iyi mi kötü mü anlamadan nereden bileyim.
    3.anlamadığımız bir şiirin his yaratıp yaratmadığını soruyorsan tabii ki cevabım hayır. ama şahsi fikrim yazılanlar okuyucuya 'zekice bir dokundurma' ya da 'kendininkini daha da güzel anlatmış bir duygu' ya da etkileyen herhangi bir 'şey' verebilmelidir...

    YanıtlaSil
  4. Bence;

    1. Şiir, herkesin ilk okuduğunda aynı anlamı çıkaracağı bir şey olmamalı. Özünü sonralardan anlatabilmeli okuyucusuna.

    2. Anlamadığın şiir kötü müdür bilemem; ama keyif alacağımı söyleyemem. Sıkıcı bile gelebilir duruma göre.

    3. His yaratması okuduğumuz andaki ruh halimize bağlı. Bazen içinde geçen bir kelime, bir cümle tarif edilemez duygular uyandırabilir. Bazen de beğensen bile içinde bir kıpırtı olmaz, sadece okur ve beğenirsin. Daha ilerisi yoktur.

    YanıtlaSil
  5. Bence de şiir anlaşılır olmamalı.. Üstü kapalı his barındırmalı, her oluyan kendince birşeyler bulmalı..

    Anlamadığın şiir kötü değildir, ama anladığın şiir aklında kalır senin iyi kategorinde yer bulur..

    Yazanın hissi ile okuyanın hissi hep farklıdır, yaşamayan hissetmez bence..

    Sevgilerimle

    Mili

    YanıtlaSil
  6. @ Nameless : Samimi yorumun için çok teşekkür ederim ama yine de hıyar demeyeydin iyiydi cuk oturmuş oraya :) Ayrıca yorumlardan 3. soruyu da anladıysan onu da duymak isterim canım

    @ Serapus : Cevapların için teşekkür ederim ama en azından ufak bi his yaratması için şiiri anlaman gerekmiyor mu ? Gizem şiir de anahtarlardan biri olabilir mi ? Yanlıs anlama lütfen merak ettiğimden soruyorum

    @ phoebe : Sana direk soruyla başlayacağım muhalif bi yanın var gibi hissettim hoşuma gitti :)) Peki şiirin anlaşılması okuyucunun birikimine de bağlı olan bişey değil mi ? Daha doğrusu sana göre şiirin anlaşılır olması ne demek senin icin ( üstü kapalı bi soru oldu kusura bakma )

    @ BuRCu : Senin yorumlarından da anladığım kadarıyla bu biraz kişisel bi durum yani " o an " a bağlı biraz yanlış düsünüyorsam düzelt lütfen ayrıca tabiiki sana da teşekkür ederim :)

    @ Milagros : Yaşamayan hissetmezse neden şiir okunur ? Cidden takıldım buraya :) Teşekkür ederim kısa ve net cevapların için..


    Çok teşekkür ettim farkındayım ama tekrar teşekkür ederim bu kadar cevap beklemiyodum acıkcası, hatta blog konusunda kötü düsüncelerim de vardı :) Keskin fikir ayrılıkları olmamasına rağmen genelden çok kişisel bi düsünce var ortada ve öğrendiğim iyi oldu.

    YanıtlaSil