21 Temmuz 2011 Perşembe

İsim Analizi

İlkokul 1.sınıfta beslenme çantamdan zamanın ''boğaz yakan vişne suyu''nu aşıran Önder'i sıkı bir takip sonunda yakalayıp öğretmene şikayet ettiğim günü anımsıyorum.Evet kendi açımdan yaptığım şeyin fazlasıyla aptalca olduğunu söylemenize gerek yok ama 5 yaşında okula başlamam durumu biraz kurtarıyor bence.Veya en iyi ilkokul arkadaşlarımdan biri olan Güven’in göğsüne attığım tekmenin izleri önlüğünde hala duruyor olmalı.Yine aynı dönemlerde yazlarını geçirdiğimiz Ankara'daki bahçeli evimize; beni evcilik vaadiyle kandıran Mehtap ismini anımsıyorum.Bizimkilerin bu konudaki tiye alışları ve beni kızdırma uğraşları her çocuk gibi beni de germiş olcak ki -beni artık evimden çağırma ben gelirim ! diyerek komediler dizisine devam etmekten alıkoyamamışım kendimi.O çağırmaya devam etti o da ayrı bi mesele.Size bunları niye mi anlatıyorum...

Bi süre önce bana sempatik ve antipatik gelen isimleri düşündüm.Yukarıda adı geçen isimlerin yüzlerini dahi hatırlamadığım halde neden antipatik geldiğini merak edip durdum.Cevabı belliydi aslında.''Bastırılmış ıvır zıvırlar.Kızdırılmış desek daha doğru olur.Derinlemesine düşündüğüm de ise liste biraz kabardı ve şunu fark ettim; isimlerin anlamı cisimlerin anlamından geliyormuş.Özellikle de dış dünyaya kendi başımıza açıldığımız o ilkokul dönemlerinden…Geçmişte iyi ilişkilere sahip olduklarım bilinçaltımda ''güzel isim'' ; kötü ilişkilere sahip olduklarım ise ''kötü isim''olarak kazınmışlar.Sadece aranızdaki ilişkiyle de alakalı değil bana kalırsa.Güzel isimli çirkin bi kız veya çirkin isimli yakışıklı bi çocuk tanımışsanız çocukluk döneminizde , büyüdüğünüz de bile o isimler zihninizde çoktan ''güzel'' veya ''çirkin'' damgasını yemişlerdir diye umuyorum.Biz büyüsek bile isimler hala küçük kalıp büyümüyorlar ya işte bu beni gerçekten hüzünlendiriyor.
Bi de bazı isimler gerçekten güzeldir,hayatımıza hiç girmemiş olmalarından olsa gerek...


Not:Bu yazılanlar yazanın şahsi görüşleridir tespitler yerinde olmayabilir fakat bikaç denek üzerinde yapılan testler doğrultusunda -evet lan! tepkileri aldığım için kısmen dayanağı olabilir.




4 yorum:

  1. Öyle ya da böyle ''Nomen est omen'' demiş eski Latinler; yani ''Ad, işarettir''

    Bu konu üzerine ben de yazmıştım...
    Hoş bir rastlantı olmuş.

    Emeğinize sağlık.

    (Zevkle okumaya devam ediyorum...)

    YanıtlaSil
  2. karakter çağrıştıran isimler de mevcut toplumumuzda. ablalardan merve ve tuğçe dayılardan yağızhan oğuzhan berkcan pırtcan vs vs artık ne ise, bunlar hep ortamı domine eden insan isimleridir günümüzde. bir de hafif meşrep isimleri var okşan mehtap sevtap selpak (oha) ... cemaatçi isimleri ensar, büşra sonra milliyetçi isimleri mehmet emin, mustafa kemal,ertuğrul, yavuz, fatih ... uzar gider.. merveler üstüne bi çalışmam olmuştu zamanında ama genişletip tüm bunlar için de uğraşsam bi eser koysam ortaya insanın isminden karakter dökümünü yapacak pozisyona gelir o çalışmadan faydalananlar..neyse yapmayayım boşver.

    YanıtlaSil
  3. @nomen;

    heralde ''nomen'' in anlamı da burdan geliyor.''Ad işarettir'' tüm yazıyı özetleyen cümle olmuş,güzel olmuş:) Teşekkür ediyoruz biz de güzel yorumlarınız için.

    YanıtlaSil
  4. @GK

    senin isim analizlerin güzel olmuş ben o kadar öznel yazsaydım neler olurdu tahmin edemiyorum:)ama sonuçta şöyle bişey var bi isim hakkında 50 tane olumsuz düşüncen olsun 1 tane olumlu düşünce(kişi)hepsini yıkabiliyor o yüzden fazla kafa yormamak lazım:)

    YanıtlaSil