28 Temmuz 2011 Perşembe

Beyaz Giyen Adamlar



Hia gene geç kaldım
21 Gün Kuralı: Bir bilimsel araştırma der ki;Herhangi bir eylemi 20 gün boyunca düzenli tekrar ederseniz bu eylem 21.günden itibaren alışkanlığınız haline gelir.


210 Gün Kuralı:Bir bilimsel olmayan araştırma der ki;uyumak eylemini 209 gün boyunca iş yerinde tekrar ederseniz patronlarınızın sözlü uyarıları artık eyleme dönüşür.

''Televizyonla büyürken, milyoner film yıldızı ya da rock yıldızı olacağımıza inandık, ama olmayacağız. Bunu yavaş yavaş öğreniyoruz ve o yüzden çok kızgınız'' (Fight Club)

Yazının devamı fazlasıyla kişisel olduğundan kendinizden birşeyler bulamama ve okurken sıkılmanız olasılıklar dahilindedir.


Bir filmin sonunu söylemek kadar kötü şeyler vardır hayatta.Bir yazının ana fikrini söylemek gibi.Peki ya yazdıklarımın ana fikri yoksa ! Hayatım da yazdıklarıma benziyor aslında,yanlış kurulmuş cümleler,anlamsız noktalama işaretleri,yerleri karışmış giriş-gelişme-sonuç bölümleri...Bunlar benim suçum mu bilemiyorum ama aklıma geldikçe canımı sıkan  üstteki gibi bir cümle daha var John Lennon'a ait :''Hayat;biz gelecek için planlar yaparken başımızdan geçenlerdir.''  Benim asıl sorunum da bu aşama da oldu ki hayata dair bi planım yoktu.Amaçları olan insanları sevdim.

Bölüm 1:Alışma
İş hayatımın ilk gününde ,yaklaşık 2 saati İstanbul trafiğinde geçmiş ve okul hayatımın gece olmasından dolayı  geç uyanma sendromuna yakalanmış bana, günboyu ağırlaşan göz kapaklarım ve  akşama kadar  zihmideki ''40 yıl böyle nasıl geçer'' cümlesi eşlik etmişti.Abartmıyorum hayatımın en zorlu günlerinden biriydi.Korktum.İş ortamım hiç fena değildi üstelik ,mimari projeler çizilen oldukça iyi bir firmaydı.Alışma evresi geçene kadar akşam 6 olmasını beklemekle geçti zamanım.Sanki hayatımın onca boş zamanının acısı bi anda çıkıyordu.Hızlandırılmış hayat...Kendime ayırdığım zaman yok denecek kadar azdı ki bu zamana da herşeyi sıkıştırmak zorundaydım.

Bölüm 2:Sorumluluk
Çaylaklık dönemini biraz atlatınca sorumluluklarım artmaya başlamıştı.Günlerden bigün aylak aylak dolaşırken ofiste,şirketin Cezayir'deki tren garı projesini acilen birileri çizmesi gerektiği söylendi.Sen başla biz sana yardım ederiz cümleleri arasında kendimi bi anda işin içinde bulmuştum.Sorularımı hiçbir zaman soramadım çünkü herkes meşguldü.İşte o anda doğaçlama yapmam gerekti ve içimden geldiği gibi çizdim.Karşı tarftan onlaylar aldım.Sonrasında montaj ekibi  projeleri incelediğinde ' bu sistem olmaz,uygulamak çok zor değiştirin bu detayları gibi cümlelerle  karşılaşmıştım.Sonrasında karşı firmayla şöyle konuşmalar geçti aramızda:


Ben: Bayan N,sistem detaylarını değiştirdim yeni halini gönderdim size,onay bekliyoruz.
Bayan N: Ama bu imkansız çünkü biz o projeleri Ulaştırma Bakanlığına onaylattık ve tekrar değiştirmek sandığınız kadar kolay değil,dolayısıyla uygulamanızı istiyoruz.
Ben:Hiaaaaa vebenzeri tepkiler.(Hükümeti karıştırmayın demedim mi size diyemedim.)

Değiştiremedik,biraz komik detaylar ve gereğinden zor çözümlerdi.Neyse ki yapılabildi bu bile bi şanstı benim adıma , bana kar kalan gece 11'lere kadar proje çizmek oldu ofiste.


Sensey duruşu:Ayakta bile kollar bağlı  gezerseniz sizi bilgin sanabilirler benden söylemesi


Bölüm 3:Öğrenci Psikolojisi
Hani yazının en başında belirttiğim 21 gün kuralı var ya,hayatımız 42 gün falan olsa geçerli olabilirdi bence.Ama ortalama 18-20 yılı okumakla geçen bir zihniyete 21 gün kuralı değil 21 bin kuralı olabilirdi ancak.Yaptığınız işlerin büyük meblağlarda olmasına alışmak bi yana dursun,gittiğiniz toplantılarda veya iş görüşmelerinde,size ne içmek istediğiniz sorulduğunda öğrenci psikolojisinden kurtulamayan benliğiniz -Suuuu diye haykırmak istiyor.Neyseki orta şeker kahve içene su verilmesi geleneği geliyor aklınıza,mutlu oluyorsunuz.

Bölüm 4:Ana Fikir
Şimdi buraya kadar okuma zahmetine girdiyseniz bir anafikrin olmadığının da farkına varcaksınızdır.Farkındayım size iyilik yapıp yazının başında -öğrencilik hayatı ve iş hayatı arasındaki farkı tek cümleyle belirtmeliydim: İş hayatında kimse gidiş yolunuza puan vermiyor maalesef.


Yazan Psikolojisi:Eğlenceli bi yazı yazmayı hedeflemiştim ama ciddiye bürünmüş yazı ,dinlediğim şarkının da etkisiyle.Yukarda belirttiğim işte yaklaşık 2 yıl çalıştım ve şimdiler de yapabilceğim en iyi şeyi yapıp iş hayatından bi süre daha kaçmayı başarıp eğitimime kaldığım yerden devam etmeyi başardım.Umarım hepinizin kayıp bir neden için savaşı vardır.

7 yorum:

  1. ''...
    The more they choose to take away
    Some things never change in the wings
    And as it's your war,
    There'll be no escape at all ''

    Kayıp bir neden için savaşım...zor...

    Ama, kayıp bir nedeni bile olmamak...daha zor!

    delir-ince işler...

    Güzel yazı.

    YanıtlaSil
  2. ana fikri biyerlere de saklasak(burda şarkının içindeydi evet)bulup çıkarmakta üstünüze yok:)

    YanıtlaSil
  3. Bu; sizin ''ima''lar yoluyla da olsa anlatımdaki başarınızdandır olsa olsa...

    YanıtlaSil
  4. 21 gün kuralı çok işime geldiğinden hemen kapıyorumm:)

    YanıtlaSil
  5. ben de son bikaç yıldır denemek istiyorum bu 21 gün kuralını ama hala gözüm kesmedi:)

    YanıtlaSil
  6. Yalnızca 21 gün kuralını okudum, mim mi diyorlar her neyse ondan yaptım :D bişeylerin 21. günüydü çünkü benm için :D ahaha saçmaladım mazur gör...

    YanıtlaSil
  7. Önemli olan anafikri kapmış olmak ama ben ne demek istediğini pek anlayamadım:) Hayatımda 21'in tek anlamlı yanı herhangi bir ayın 21.gününde doğmuş olmam, o da anlamlı sayılırsa:)

    YanıtlaSil